facebook  twitter

Budi Buddy - Budi Drug

Volonterski servis za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju ‘’Budi drug’’ realizuje se više od dvije godine i povezuje desetak djece i mladih sa invaliditetom sa volonterima (njihovim Buddy parovima). Gdje svako od njih ima barem po jednog volontera , tj buddy para. Oni zajedno sa svojim parovima provode odredjeno vrijeme, mimo radionica. Gdje imaju svu slobodu da iskoriste vrijeme zajedno kako njima odgovara.

 

Svrha servisa je socijalizacija i proširenje društvenih kontakata naših drugara iz servisa koja se realizuje kroz mnogobrojna druženja, izlete, muzičke i edukativne radionice u cilju da se oni uključe u svakodnevne aktivnosti i na taj način doprinosimo njihovom kreativnom razvoju.

Jedan period bavili smo se muzičko kreativnim radionicama, gdje smo od recikliranih materijala zajedno sa djecom pravili muzicke instrumente. Tu su djeca ispoljila svoju kreativnost I umijece, I volju da naprave nesto sami ili uz pomoć drugih.

Prošle godine imali smo kreativne radionice, pravili smo razne proizvode-ukrase sa motivima nove godine. Djeca su uz pomoc volontera pravili ukrase za jelku, razne cestitke i nakit od vunice. Zajedno napisali pjesmu gdje su uspeli da spoje novogodislji duh i buddy servis. Takodje su pravili mini paketice za novu godinu.

 

Ove godine, servis se fokusira na poboljsanje njihovog drustvenog zivotu, uz česte izlete, šetnje i piknike. Gdje se trudimo da provedu što vise vremena napolje, i da prošire svoj krug prijatelja. Tako pokušavamo da im skrenemo pažnju na razne stvari i ustanove koje im mogu biti od koristi u daljem napredovanju sto se tiče školovanja, i napredovanja na kultrnom nivou.

Ovdje možete pogledati zanimljiv filmić iz našeg servisa.