facebook  twitter

Rezultati anketa ukazuju na neophodnost kontinuirane prevencije zavisnosti od kockanja kod srednjoškolaca

18 Dec 2017
31113 puta

ADP-Zid i u okviru njega "Savjetovalište Entera- Podgorica" je u sklopu projekta „Razvijanje preventivnog programa zavisnosti od kockanja za mlade” u Budvi od 17.-19. oktobra 2017. realizovala obuku o zavisnosti od kockanja za nastavno i stručno osoblje srednjih škola u Crnoj Gori.

Nastavnici i stručni saradnici su nakon obuke započeli sprovoditi prevenciju zavisnosti od kockanja, a nekoliko njih je sprovelo anketu među učenicima kako bi im podaci dobijeni analizom ankete poslužili kao polazna osnova i okvirno stanje prepoznavanja i prisutnosti problema sa kockanjem. Svi su po završetku obuke upoznali kolege o planiranim aktivnostima ali ih i informisali o problemu zavisnosti od kockanja.

Nastavnici su na obuci saopštili da prije obuke nisu imali znanja o ovoj temi i da su smatrali da problem sa kockanjem ne može prerasti u zavisnost i da je problem jednak zavisnosti od psihoaktivnih supstanci ili alkohola.

Do sada sprovedene ankete u Baru, Rožajama i Bijelom Polju pokazuju da učenici, iako maloljetni, igraju igre na sreću, što posebno zabrinjava obzirom na zakonsku regulativu kojom je kockanje dozvoljeno samo starijim od 18 godina.

U Baru je u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi (EUŠ) anketirano 200 učenika. U ovoj školi 29% učenika potvrdilo je da često upražnjava igre na sreću. 33% srednjoškolaca navelo je da je kockanje sastavni dio slobodnog vremena mladih i da se ono upražnjava u društvu. Za kockanje 18% njih koristi novac koji dobiju od roditelja, a 10% anketiranih je navelo da su imali neprijatnost zbog kockanja.

U Bijelom Polju u anketi su učestvovala 163 učenika Srednje elektro-ekonomske škole, uzrasta od 13 do 19 godina. 76% bjelopoljskih srednjoškolaca je izjavilo da je nekada igralo neku igru na sreću tj kockalo - i to najviše tombolu pa sportsku kladionicu. 14% učenika ima otovren nalog na online kladionicama a isto toliko njih na kockanje mjesečno potroši više od 100e.

Najviše iznenađuje i zabrinjava podatak da je 54% učenika izjavilo da zna nekog ko ima problem sa kockanjem, a u 21.5% slučajeva ta osoba je prijatelj, u 2.4 % slučajeva je partner, u 1,9% slučajeva je to član porodice. Iznenađuje i da 3% učenika smatra da oni lično imaju problem sa kockanjem.

Ovi podaci ukazuju na neophodnost aktivnog sprovođenja prevencije ali i drugih aktivnosti kako bi se spriječila ili na vrijeme otkrila zavisnost kod mladih ljudi i spriječile posledice koje ovakav problem može izazvati.

Bolesti zavisnosti dijele se na hemijske i nehemijske, a zavisnost od kockanja spada i tretira se kao nehemijska zavisnost.