facebook  twitter

Koji simptomi ukazuju da je riječ o zavisnosti? Ko se njačešće javlja za pomoć !?

09 Feb 2018
27312 puta

Osobe zavisne od kockanja najčešće veoma vješto sakrivaju svoj problem ili problem koje su napravili, postaju veoma dobri glumci i manipulatori, kriju emocije a u sebi preživljavaju pravu buru za koju najčešće samo oni znaju. Tako da je veoma teško odmah primijetiti na početku problem, i što manje poznajete suštinski osobu teže ćete primijetiti. 

Najčešći simptomi su drugačije ponašanje od uobičajenog , zamišljenost tj odsutnost, nezainteresovanost, nervoza, impulsivnost. Kada zovete na telefon ne javi se odmah, kada se javi trudi se što prije da završi razgovor, krije telefon i poruke. Osobe sa problemom kockanja najčešće vješto prikrivaju i nadoknađuju izgubljeni novac, ali u nekim slučajevima primjećuje se da osoba troši više novca nego uobičajeno. Odjedanput izmišlja priče da je novac koji nedostaje ili koji joj treba ili pozajmljen prijatelju ili treba za pozajmicu prijatelju koji npr do sada nikada nije tražio ili kog se ne usuđujete da pitate da li je to istina. Nekada u situaciji kada nemaju novac osobe sa problemom kockanja prodaju lične stvari – počev od zlata, telefona i ostale tehnike. U zalog zelenašima ostavljaju se ove stvari ili automobile, a na kraju i nekretnine. Međutim, ne odluče se svi na ovaj korak.

Klasični simptomi zavisnosti od kockanja su porast tolerancije – osoba ulaže sve više sume novca, više od planiranog, sve više vremena “troši” na kockanje ili priču vezanu za to (kako doći do novca, kome vratiti, koje timove igrati, kako iskombinovati vrijeme da bi se bez saznanja otišlo na kockanje). Vremenom osoba gubi interesovanja za sve oko sebe – počev od porodice do posla ili škole, često zapuštaju i ličnu higijenu. Posledice počinju da se ogledaju u psihološkom, socijalnom, fizičkom i ekonomskom novou.  Tu je i snažna želja i potreba da se nastavi sa kockanjem koju ne mogu kontrolisati i koja je jača od njih, i pored svjesnosti o štetnim posledicma i dejstvu koje to ponašanje izaziva.

U “Savjetovalište Entera – Podgorica” se najčešće javljaju članovi porodice osobe koja ima problem sa kockanjem – majke ili supruge. Osobi koja ima problem sa bilo kojom zavisnošću veoma je teško da prepozna i prizna sebi da ima problem, pa zato najbliže osobe prvo potraže savjete i pomoć, jer bolest zavisnosti pogađa sve, cijeli sistem. S druge strane, osoba koje je zavisna stalno živi u iluziji da problem nije veliki, upoređuje se sa ljudima koji su u lošijoj situaciji kako bi svoj problem minimizirala, i vjeruje da će se problem sam od sebe riješiti i da je baš taj put poslednji.