Sarajevo Peace Event

Kategorija: ADP-Zid

Ljudi iz čitavog svijeta žele živjeti u miru, međutim, prošli vijek obilježen je ratovima i nasiljem na svim nivoima  u većini dijelova svijeta, uključujući i bivšu Jugoslaviju.

Od 06. – 09. Juna Sarajevo je bilo veliko mjesto okupljanja mladih koji su  protiv rata, za pravednu i održivu budućnost u miru. Peace  Event Sarajevo  pokrenut je kao ideja da Bosna i Hercegovina bude zemlja koja će pokrenuti inicijativu za Kulturu mira i nenasilja u 2014. godini.  Organizovan je zbog sukoba, 100 godina nakon početka rata, u cilju apelovanja na kulturu mira, razoružavanja, rješavanja civilnih sukoba, te nenasilja, socijalne i ekološke prirode.

Ova godina je 100-ta godišnjica početka prvog svjetskog rata čiji je povod bilo ubistvo austro – ugarskog prestonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu. To je simboličan datum za vijek „Kulture rata i nasilja“ sa dva svjetska rata i brojnim regionalnim ratovima. Među poslednjim ratovima, rat koji se desio u Bosni i Hercegovini je bio daleko najkrvaviji i najokrutniji sa posljedicama koje se intezivno osjećaju i danas. Rat je opširno opisan u mnogobrojnim književnim, filmskim, dramskim, likovnim i drugim dijelina, a kakve je pouke čovjek izvukao iz toga? Ratovi su proizveli milione poginulih, unesrećenih,  ostavili uplakane porodice, kao i krv, ruševine... A na kraju svaki rat vodi ka miru.

Dešavanja u Ukrajini, Siriji, Centralnoj Afričkoj republici i mnogim drugim dijelovima svijeta,  kao i u bivšoj Jugoslaviji tokom 1990-tih godina, aktuelni društveni protesti u Bosni i Hercegovini, zahtjevaju zajedničku predanost i apel da postoje alternative ratu. Kao jedna od ideja Peace Event-a je da učesnici saznaju  da su te alternative u obliku civilne i nenasilne transformacije sukoba, nenasilne kampanje koje imaju za cilj da podignu svijest,  službeni dokumenti, kao na primjer UNESCO-va deklaracija o „kulturi mira“ . Takođe jedan od ciljeva jeste zajednička vizija Martina Lutera Kinga, Nelsona Mendele, Berthe von Suttnera, kao i mnogih drugih, a to je svijet bez rata i nasilja.

Ovaj događaj je predstavio:

·         Mjesto sastanka i razmjene iskustava aktivista i aktivistkinja, stručnjaka i naučnika u cilju kreiranja mira i aktivnog nenasilja;

·         Priliku za pregled dostignuća i izazova vezanih za mir i nenasilje u Evropi i svijetu;

·         Priliku da se predstavi kultura nenasilja u njegovim različitim dimenzijama;

·         Kao i prostor za planiranje zajedničkih inicijativa kako bi se unaprijedila kultura mira.

Peace Event za  očekivani dugoročni rezultat imao je i podsticanje uzajamnog razumijevanja u lokalnim i evropskim društvima.  Takođe, cilj je bio napraviti dodjađaj sa više različitih aktivnosti koje bi pokrile širok spektar različitih pitanja o ratu i miru od analiza različitih vrsta nasilja i njihovih uzoraka do konkretnog rada na izgradnji mira i pomirenja, kao i zajedničke aktivnosti lokalnih evropskih organizacija u naporima i želji za stvaranje zajedničkih mirovnih inicijativa.

U sklopu Peace event-a održane su izložbe, filmski festivali, radionice u školama, ulične akcije, umjetničke predstave, konferencije, više od 100 radionica i okruglih stolova oko pet tematskih pitanja:

·         Kultura rata i nenasilja

·         Pol,  žene i mir

·         Mir i socijalna pravda

·         Pomirenje i  suočavanje sa prošlošću

·         Militarizam i alternative

Radionice su održane od stranih, domaćih, evropskih i međunarodnih organizacija u kojima je učestvovala  i Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid. Radionice su doprinijele analiziranju postojećeg mirovnog stanja u različitim zemljama, učesnici su imali priliku da čuju različita iskustva predavača u toku rata, o teškom životu i posljedicama,  o ravnopravnosti polova, da saznaju kako da se pomire i suoče sa mirom, o militarizmu i njegovim alternativama, kao i o migracijama, Evropskim integracijama, miru na Balkanu i evropskoj sigurnosti. Kroz rasprave se istaknuo značaj „suočavanja sa prošlošću“ u zemljama Zapadnog Balkana, pouke koje se trebaju izvući iz prošlosti duge istorije ratova i nasilja koje su se desile tokom ratova i nakon njih.

Na manifestaciji mira,kojoj su prisustvovali poznati svjetski i domaći gosti, izražena je zajednička zabrinutost za mir zbog povećanog broja međunarodnih sukoba, ali i ubijeđenost – kao lekciju naučenu iz istorije , da je rješavanje sukoba na miran način ujedno i jedini način da se da se izbjegne rat.  “Mir je moguć" – bilo je zajedničko mišljenje izraženo u petak, 6. juna, 2014 tokom otvaranja  ceremonije Peace Eventa.

Poruke mira  Nobelovke za mir Mairead Maguire, te Noama Chomskog, Hildegard Goss-Mayr, Verdiane Grossi, Chica Whitakera, Jasmile Žbanić sa svojim dubokim uticajem, uklopile su se sa  porukama mnogobrojnih  učenika i studenata, kao i predavača koji zajedno teže ka miru i aktivno se zalažu za njega. Tradicionalne pjesme hora "Pontamina" i dobri  ritmovi mladih muzičara iz grupe "BalsiKa" puni pozitivne energije oduševili su kako  domaću  tako i međunarodnu publiku.

"Moramo prihvatiti i slaviti različitosti i poštovati druge" riječi su Mairead Maguire, koja je takođe apelovala na sve učesnike Peace Eventa: "Neka Sarajevo, gdje se mir završio, bude polazna tačka za odvažni početak opšteg poziva za mir ukidanjem militarizma."

Naglašavana je i važnost UNESCO-vog programa kulture mira kao alternative ratu i militarizaciji. Ili, kako je to naglasila Ingeborg Breines iz Međunarodnog ureda za mir (IPB): “Bez nenasilnih akcija, to jednostavno neće funkcionisati."

Svi razgovori održani su u atmosferi velike solidarnosti, uzajamnog poštovanja, razumijevanja i učenja jednih od drugih. Miran se život živio tokom skupa, a slavio tokom velikog kulturnog događaja. Intenzivno se radilo na alternativama militarizmu.

Od posebne važnosti bio je i koncert solidarnosti sa žrtvama poplava u regiji, na kojem je nastupalo više muzičkih grupa iz Bosne i Hercegovine, ali i Manfred Maurenbrecher iz Njemačke. Značajan je bio i open-air koncert u znak sjećanja na Petea Seegera, održan u nedjelju veče.

Učesnici Sarajevo Peace Event-a nijesu ostali uskraćeni za odgovore na mnogobojna pitanja o raznim temema. Nakom sesija i radionica, učesnici su ostajali na pauzi kako bi dobili odgovore.  Takođe u Bosanskom kulturnom centru mogli su pronaći tekstove o Hladnom ratu, migracijama, ljudskim uticajima rata, o ratovima u Bosni i Hercegovini, kao i informacije o svim predavačima.

Na završnoj Skupštini mira u ponedjeljak, razmatrale su se i različiti načini za zajedničkog djelovanja, uključujući i zajedničke akcije u 2015. (70 godina od završetka Drugog svjetskog rata), nova međunarodna konferencija žena, prekogranične intervencije protiv "utvrde Evrope", akcije za mir u Siriji, protesti protiv prijetnje od rata u Evropi, kao i međunarodna kampanja za smanjenje vojne potrošnje.