facebook  twitter

Održan okrugli sto na temu"Mladi i kockanje u Crnoj Gori i regionu"

18 okt 2017
188510 puta

Savjetovalište Entera-Podgoica realizovalo  je okrugli sto na temu:“Mladi i kockanje u Crnoj 

Psihološkinja Vesna Kraljević predstavila je rezultate istraživanja koji su pokazali da 73,5 % isptanika smatra da je igranje igara na sreću u Crnoj Gori veoma rasprostranjeno, 17,9% smatra da je umjereno rasprostranjeno, dok svega 3,3% ispitanika smatra da je malo ili nimalo rasprostranjeno.

Najveći broj ispitanika 36% smatra da dostupnost i broj mjesta za igranje igara na sreću ima presudan uticaj na rasprostranjenost kockanja, dok skoro isti procenat ispitanika smatra da su društvo (prijatelji) i ekonomska situacija presudni .

Rezultati pokazuju da se od kockarskih igara najviše igra tombola, 32,6 % ispitanika, zatim sportska kladionica 25,8% i loto 10,8%.

Samo 13,1% ispitanika smatra da igranje igara na sreću nije kockanje, dok 10,2% nije sigurno.

Učešće na okruglom stolu uzeli su i Maja Lješnjak, psihološkinja koja je govorila o prevenciji zavisnosti od kockanja u srednjim školama, kao i vršnjačka edukatorka Milena Jegdić.

Milan Radovanović, psihološki savjetnik koji sprovodi program za odvikavanje od kockanja u Savjetovalištu podijelio je neka svoja iskustva iz rada sa osobama koje kockaju na problematičnom i patološkom nivou.

Okrugli sto realizovan je u sklopu obuke za nastavno i stručno osoblje srednjih škola,  koja će biti realizovana sa ciljem usvajanja i primjene programa prevencije zavisnosti od kockanja u gradovima na sjeveru i jugu Crne Gore.